Всеки знае как изглеждат модерните барабани, но не всеки има дори бегла представа какви са техните особености. Ако желаете да овладеете тези ударни инструменти трябва да проучите тяхното разнообразие и функционалности за да изберете и най-подходящия инструмент за самите вас. Днес ще ви разкажем за барабаните от Изтока, където и са намерени всъщност първите варианти на този инструмент.

Днес барабаните съществуват в различни форми освен модерните има още бонго и конга, както и тарамбука и джембе. Тези инструменти са специални, защото са в състояние да бъдат създадени така, че да звучат в най-разнообразни тембърови окраски.

Ако вашият избор е тарамбука и искате да свирите на този инструмент, то е хубаво да сте наясно, че идва всъщност от Близкия изток, и принадлежи към барабаните във формата на куб. Можете да изберете турска тарамбука с остър ръб, или на египетска със заоблени ръбове. Ако искате да се учите да свирите на него то по-добрият избор е втория вариант, в музикалните магазини се среща и под името думбек, и е идеален за сувенир ако е в малък размер.

При закупуването на истински музикален инструмент, не забравяйте, че трябва да е направен от глина и кожа. Освен тарамбуката има и други популярни барабани, които имат форма на куб. Такъв е тонбак. Този инструмент се характеризира със своеобразна техника на изпълнение и има голямо разнообразие от комбинации и съчетания.

Ако пък искате да си купите необичаен барабан вашият избор е даф. Наскоро, иранските музиканти започнаха да използват този ориенталски барабан в съвременните персийски поп парчета.

Да се научите да свирите на барабаните от Изтока не е никак трудно, но днес не се срещат често хора поне сред нашите познати, които могат да се хвалят с чисто сърце че владеят тези умения. Преди да започнем да се учим най-важното е да решим каква е вътрешната ви настройка спрямо определеният вид инструмент, защото свиренето на ударни инструменти трябва да е забавно, не само за вас, но и за вашите съседи.