Глаукомата може да се повлияе от капки за очи, хапчета, лазерна хирургия, традиционна хирургия или комбинация от всички тези методи. Целта на всяко лечение е да се предотврати загубата на зрение, тъй като в случая би могло да бъде  необратимо. Добрата новина е, че глаукомата може да бъде управлявана, ако бъде открита рано, и че благодарение на медицинско и хирургично лечение повечето хора с глаукома няма да загубят зрението си.

Редовното приемане на лекарства по предписание, е от решаващо значение за предотвратяване на увреждане на зрението. Ето защо е важно да обсъдите страничните ефекти с Вашия лекар. Тъй като всяко лекарство има някои потенциални странични ефекти, важно е да се отбележи, че много пациенти не споделят за никакви странични ефекти изобщо. Вие и Вашият лекар трябва да работите като екип в борбата срещу глаукома. Вашият лекар може да ви предпише:

Капки за очи

Важно е да приемате лекарствата си редовно и точно както е предписано, ако трябва да контролирате очното налягане. Тъй като капките за очи се абсорбират в кръвта, кажете на Вашия лекар за всички лекарства, които приемате в момента. Посъветвайте се с него, дали лекарствата, които приемате паралелно, са безопасни. Някои лекарства могат да бъдат опасни, когато се смесват с други. За да сведете до минимум абсорбцията в кръвта и да увеличите количеството на лекарството, абсорбирано в окото, затворете окото в продължение на една до две минути след прилагането на капките и натиснете леко с показалеца си върху долния ъгъл на клепача при носа, за да затворите слъзния канал. Макар че почти всички капки за очи могат да причинят неприятно парене, дискомфортът трябва да трае само няколко секунди.

Хапчета

Понякога, когато капките за очи не контролират достатъчно вътреочното налягане, мога да се предпишат хапчета в допълнение към капките. Тези хапчета, които имат по-чести странични ефекти, отколкото капките, също служат за намаляване на налаганетов  окото и намаляване на производството на течност. Тези лекарства обикновено се вземат от два до четири пъти дневно. Важно е да споделите тази информация с всички останали лекари, за да могат да предписват лекарства за Вас, които няма да причинят потенциално опасни взаимодействия.

Хирургични процедури

Когато лекарствата не постигат желаните резултати или имат нежелани реакции, вашият офталмолог може да предложи операция.