Килимите са различни в зависимост от материала и начина на изработка. Ръчните и машинните се предлагат с различна дължината на влакното. Влакното на килимите е това, което най-много ни харесва. То доставя удоволствие при движение по килима, масажира краката и създава комфорт в стаята.

Красотата на ръчно изработените килими привличат с прекрасно съчетаните цветове, с изящните картини, а стъпването върху тях е истинско удоволствие, за което мечтае всеки романтик и класик. Красотата на тези изделия се допълва от промяната на цветовете в зависимост от направлението на светлината. Тези произведения на изкуството изглежда много добре в просторна стая, но не трябва да забравяме, че и грижите за тях са големи.

Това налага употребата на килими с къси влакна на местата с голямо натоварване – хотели, офиси, коридори, мотели, стълбища, за всяко помещение с голяма проходимост. В собственото жилище намират приложение в кухнята и всекидневната. Тези изделия се почистват много лесно, не задържат прах, а падналите трохи и малки частици лесно се почистват и отнемат малко време.

За разлика от изделията с дълги влакна, тези с къси са изработени най-чето от синтетични или изкуствени влакна. Това не ги прави по-малко приложими. Моделите със синтетичен произход са много красиви и практични, и това е причина да са толкова търсени на пазара. Друго тяхно предимство е, че са по-евтини, което позволява често да се сменя килима, а с това да се обновява интериора.

Ако имате желание да се улесните в почистването и поддържането на вашите стаи, може да разгледате направените предложения в онлайн магазините. В каталозите на всеки един от тях ще откриете разнообразни модели ръчни или машинно произведени, такива от естествени материали, синтетични или изкуствени килими. Това голямо разнообразие задоволява интересите на всеки клиент, независимо от неговите претенции.

Като съставен елемент на всеки интериор килимите трябва внимателно да се избират. Изборът им да бъде съобразен основно с предназначението. За различните потребности са и различните предложения от естествени материали и синтетични изделия. Формата, размерът и цветът да отговарят на стила в помещението.