Керамични или гранитогресни плочки за под – това е чест въпрос, който собствениците си задават когато избират настилката. Обикновено тези модели плочки за под се търсят за влажни помещения като в кухнята и банята, защото керамичната материя има по-голяма устойчивост на водата и влагата. 

На пазара има възможност от избор от стотици колекции според текстурата, цвета, размерите, дълготрайност, и още много други качества. Когато търсенето ви е насочено към подови плочки за баня или такива за кухня със сигурност трябва да търсите дълготрайност, водо и влагоустойчивост, плочки лесни за почистване и такива, които по-трудно се износват.

Едно от предимствата на подовите плочки е, че те запазват повърхността си и като цвят, и като текстура много по-дълго време. Съвременната технология е успяла да изведе начини на изпичане, които успяват да създадат тази желана здравина и блясък. Заедно с това моделите против подхлъзване също се рекламират като такива и са най-предпочитаното решение за банята.

Когато правите съчетание настилки и облицовки в банята например, нека естетиката бъде обърната към стената. На пода е по-важно да имате плочки, които се почистват лесно, издържат на трафик,  Разбира се за повече вложени пари, можете да получите модели плочки за баня, които имат виртуозни декорации дори за пода, или страхотни имитации на най-различни материали от природата – камък, мрамор, дървесина и т.н.

Винаги когато купувате плочки за под, оставете си няколко бройки за резерва в гаража или в килера. Все пак е добре да имате вариант за бърза смяна на плочката при възникнал проблем.

Като последен съвет от този кратък наръчник идва следното: винаги комуникирайте с търговеца от който закупувате плочките. Дори да купувате онлайн, прочетете добре всички технически детайли за плочката. Обикновено към видовете плочки за под са приложени различни параметри и коефициенти, които са част от дадена скала. Те разкриват колко една плочка е противохлъзгава, за какви помещения е подходяща и т.н. Проучвайте добре и тогава избирайте.