Измазването е основна част от подготвителната работа по боядисването на една стена. Замазката никога не се смята за окончателния слой, тъй като след нея почти винаги трябва да се боядиса поне на „няколко ръце“.

След измазването й,стената може да бъде облепена с тапети или боядисана, а има и куп други варианти за декорация.При измазването може да се подходи по много начини, в зависимост от това, какъв искате да бъде завършеният вид. Преди да започнете с измазването, трябва да знаете от какво точно са направени вашите стени, за да се постигне добър резултат. Това е много важно, тъй като се използват различни видове мазилки, при различните стени, както и се прилагат различни техники. Ако не се съобразите с някои от тезинеща, е твърде вероятно крайният резултат да не бъде с желания ефект и необходимото качество.

Защо е важно правилното измазване?По време на ремонт, обновяване или премахване на тапети, често възникват нередности, увреждащи старата основа. Така че добре измазаните стени са от решаващо значение, преди да нанесете боята, за да няма затруднения при евентуални интервенции за в бъдеще. Именно за това измазването на стенитее една от най-важните процедури при извършване на бояджийските работи.

Метод на измазване на стените. Преди всяко боядисване, подготовката на стената е първото нещо, което трябва да направите. В случай, че стената е замърсена, е много важно да се почисти. В този случай най-често се използва калиев сапун, разтворен в топла вода. Едва след съответното почистване и изсушаване на стените, можете да започнете тяхното измазване.

Материал за измазване. Когато нанасяте мазилка на първия слой от стената, трябва да сложите повече, за да успеете да изравните. Но внимавайте от тежестта да не се свлече на земята. Тази смес обикновено се прави като сложите бъркалка на бормашината отпред и разбъркате водата и цимента от чувалчето. На по-големите неравности е необходимо да се слага по-дебел слой мазилка, като в този случай сместа трябва да бъде малко по-гъста.