1. Бункер

 

Изглежда, че този елемент на пелетния котел не е най-важният на пръв поглед, но го поставяме на първо място, тъй като грешката при избора на бункера е най-скъпа. От обема на бункера зависи – колко често ще бъдете ангажирани с покупката и доставянето на пелети, от неговото местоположение – колко спокойни ще бъдете за непрекъснатата и пожаробезопасна работа на котела на пелети.

 

Опциите за този избор са:

Малък бункер, вграден в котела на пелети и външен бункер за няколко кубически метра пелети, заредени в началото на сезона. По наше мнение истината е някъде в средата, бункерът трябва да бъде външен, но не много отдалечен и не много голям. Колкото по-далеч е бункерът за пелети, толкова по-голям е рискът от повреждане на пелетите при транспортирането им до горивната зона, толкова по-големи са разходите за поддръжка, особено ако сте закупили 3 кубика пелети през лятото и можете да проверите качеството им едва през ноември.

 

  1. Управляващ блок

 

Контрол на работата на котела на пелети, релета и други компоненти на микроелектрониката. Колкото по-прост и по-ясен е интерфейса за управление, толкова по-добре. Има аналогови управляващи устройства – плъзгачи, големи бутони и лостове, както и цифрови. Препоръчваме цифрови.

 

Препоръчваме да обърнете внимание на висококачествения превод на ръководството за експлоатация, от което, трябва да е ясно как да настроите котела на желаната температура.

 

Много производители на котли на пелети използват компоненти на едни и същи фирми, които обединяват настройките на различни модели и значително опростяват работата на инсталаторите на оборудването.

 

  1. Пелетна горелка

 

Пелетната горелка е „сърцето“ на котела на пелети. От правилния избор зависи КПД на пелетния котел. Горелките могат да бъдат факелни и каминни. Изборът на един или друг тип зависи от много фактори – качеството на използваните пелети, необходимата мощност и т.н., но според нас изборът на грешната горелка може да бъде компенсиран чрез „фина“ настройка и допълнителни механизми.

 

  1. Механизъм за подаване на пелети

 

Ръчно подаване. Разбира се, тази опция е неудобна и енергоемка – тя е подходяща само за къщи, които не са предназначени за постоянно пребиваване.

 

Полуавтоматично подаване. Обемът на пелетите трябва да бъде регулиран независимо, но останалите функции се извършват автоматично. Удобно решение за частна вила.

 

Автоматично подаване. Достатъчно е да зададете параметрите на термичния режим и оборудването да коригира независимо работата си за тях. Но за да се справи с настройването на напълно автоматизиран котел на пелети е необходимо да прибегнете до опита на професионалист.

 

Препоръчваме Ви да обърнете внимание на това, че всички тези привидно незабележими подробности в крайна сметка формират една картина на отношението Ви, като краен потребител към даден производител или вид котел на пелети.

Разглеждайте препоръките и потребителските отзиви и се ръководете от надеждни компании, които отдавна съществуват на пазара.