При ремонт у дома често се налага да се разруша бетон в банята, тоалетната или в кухнята. Понякога ни се струва, че не е така тежък този труд, но след първото грабване на огромния чук си сменяме мнението. Ето защо за предпочитане е да се разчита на майстори за къртене на бетон.

Фирмите, които се занимават с къртене на фундаменти, плочи, отлепяне на плочки, разбиване на бетон за нова канализация и още много случаи на къртене на бетон разполагат със съвременни средства, с които лесно и бързо се разрушава бетона и не се вдига толкова много прах. Разбира се, за да се ползват правилно различните инструменти фирмите разполагат с добри професионалисти, натрупали много опит в тази дейност.

Къртене на бетон се прави ръчно или механизирано – използване на електрически уреди, пневматични или хидравлични машини. Ръчният начин е много трудоемък, уморителен и бавен. Прилага се само там, където никое техническо средство не може да се използва. Понякога ръчното разбиване се прилага при ремонт на баня и тоалетна. Преди да започнете работа задължително отстранете проводници и тръби. Много е важно да се работи бавно и внимателно. Не трябва да се нарушават никакви изисквания за безопасна работа. Едно малко разсейване може да ви нанесе травма за винаги. При разрушаване на бетона с чук има много малки парченца, които се разнасят в различни посоки.

При събаряне на постройки за освобождаване на терен се налага да се разбива с техника фундамента. Техника или по-точно хидравличен чук се използва при разбиване на тераса или козирка в стара жилищна сграда.

Къртене на бетон се налага в различни случаи като всеки е със своите особености. Именно за това няма универсален метод. Всеки начин на работа се избира според конкретната ситуация. В много случи при събаряне на постройки проблем създават бетонната плоча и фундамента, защото в повечето случаи те са с голяма дебелина. Тук решението е само едно – използване на взрив. За това се ползват специално обучени работници за работа с взривни материали.

След като отбелязахме някои особеност при разрушаване на бетон е добре да огледате предложенията на различните фирми за къртене на бетон и тогава да заявите при нужда своето желание за тази услуга.