Често при проектирането на банята могат да се допуснат някои грешки. В тази статия ние ще ви запознаем с някои от тях за да ги избягвате, когато се занимавате с тази дейност.

Липсата на защитни прегради

Районът около ваната може да бъде оставен без защитни, прегради като завеси например и то ако стаята е допълнително оборудвана с душ. В случая, когато една вана се комбинира с душ и липсват всякакви прегради или завеси ще се стигне до факта, че съседните стени и пода ще бъдат покрити с вода. И в този случай вие ще трябва да отделите прекалено много ценно време, за почистване.

В този случай правилният начин на действие е следният:

Най-лесният и достъпен начин за изолиране на баня от душа е с помощта на специален монтажен прът между стенитекойто да овесите необходимите за  целта завеси. Има и други методи за защита от пръски на околните повърхности. Такива са например: статични стъклени прегради, плъзгащи се врати или такива с панти  монтирани на таблото на ваната.

Хлъзгави подове

 При избора на плочки за банята много хора предпочитат керамични такива, както лесно може да предположите. Въпреки това е много съществена грешка да си купите лъскав гланцов материал, който е доста хлъзгав, както ще се убедите и сами.

Важно е да знаете, че в името на красотата не трябва да пренебрегвате правилата за безопасност, защото като попадне вода върху хлъзгавата повърхност, а тя неминуемо ще попадне, се увеличава риска от сериозни наранявания по време на падане.

Правилният начин на действие в този случай е:

Гланцирана могат да бъдат плочките за стените на банята, но подът е по-добре да бъде с матова и дори леко грапава повърхност. Ако направите правилния избор в полза на специалните плочки, в бъдеще ще се търсите от излишните страхове, че може да пострадате в банята.