Кои са важните неща, които трябва да знаете преди да сключите договор с някоя банкова или небанкова институция, от които искате да получите заем?

Служителят, който ви обслужва подробно трябва да ви обясни условията за кредита и да направи сравнение с други такива, на базата, на които вие да вземете своето решение. Това се нарича преддоговорна информация, на която обаче не трябва сляпо да се доверявате. Преди да поставите подписа си на договора се уверете, че всичко е както трябва, информирайте се за лихвата, таксите и други подробности, които може умишлено да са пропуснати.

Трябва да сте наясно, че веднъж подписали договора, това не означава, че е завинаги. В рамките на две седмици, ако промените решението си, имате право да се откажете от отношенията си с институцията. Не би било редно да плащате наказателна такса за това, а само усвоената сума до момента и лихвите, които ѝ се начисляват.

В цялата тази ситуация се крият и много рискове. Те се изразяват най-вече в това, че потребителите подписват договори, без напълно да са разбрали условията, с които се съгласяват. Затова не се срамувайте да питате, а се информирайте на максимално ниво. От друга страна може да има и някои скрити неща, като например това да сте задължен да имате застраховка в институцията за ваша сметка, която ви утежнява финансово допълнително.

Институциите за бързи кредити крият немалко изненади в своите условия. Бъдете бдителни за това и отново ще повторим питайте подробно за условията. Това ви предпазва от момента на изненада, когато разберете колко голяма е лихвата или колко много пари е неустойката при забавяне. Понякога, възползвайки се от вашата спешна нужда от пари, те прибавят и т.нар. „такса бързина”, която изисква да имате поръчител.

Добре проучете банковите и небанковите институции, кои са по-изгодни и надеждни за вас и изберете най-добрата оферта.