Децата са нашето бъдеще, нашето щастие, нашия живот. Всичко това определя и нашата основна цел – да бъдат здрави. За да се справят с различните проблеми през различните стадии на своето развитие се налага да се приемат различни медикаменти и добавки за отстраняване на вредното им влияние. Пробиотиците за деца са основната хранителна добавка, която се предписва на кърмачето и на по-големите вече деца.

Това са био препарати, съдържащи живи полезни микроорганизми. Те са предназначени да нормализират чревната флора и да осигурят нормална дейност на стомашно-чревния тракт. За нарушаване на нормалния състав на микрофлората на червата допринасят различните инфекции, лечението с антибиотици, както и захранването на малкото дете с различните видове храни, спиране на кърменето.

Особено чувствителни са бебетата, които трябва да свикнат с условия на живот, напълно различни до появата им. Често се появяват проблеми при бебето, защото защитните му функции са слаби. На по-късен етап от развитието им децата често поставят в устата си различни предмети, по повърхността, на които има микроби. Попаднали чрез слюнката в червата, те нарушават микрофлората им и проблема със стомашно-чревния тракт се появява.

Пробиотиците за деца са определящи в този случай за възстановяване нормалната работа на червата. При приема им те попадат в червата и внесените с тях полезни микроорганизми потискат развитието на патогенните и нормалната микрофлора се възстановява. За поява на проблеми в храносмилателната система има значение и храната. Детето в детска градина или при хранене в ученическия стол приема храна, различна от домашната и това отново нарушава дейността на стомашно-чревния тракт.

За ефекта на пробиотиците за деца е от значение да се определи правилния био препарат. Всеки био препарат има различен състав – той е комбинация от различни щамове бактерии, които имат и различно действие. Поради тази причина лекуващият лекар назначава за всеки проблем определен пробиотик. За децата е задължително приема на пробиотик да става само по лекарско предписание. Лекарят е този, който ще определи дозата и продължителността на прием на пробиотици за деца.

Пробиотици за деца се предлагат в удобна за прием от тях форма – сашета и капки. Това улеснява приема за различните по възраст деца.