Едно от големите предимства на съвременната дигитална среда е възможността за проверка, за сравнение, за обмяна на мнения между потребители на даден вид услуги или техника. Така стои и въпросът със закупуването на професионална техника, нещо, което заинтересованите физически лица могат да си позволят с достатъчно събрана предварителна информация.

Сред най-сигурните начини един майстор-професионалист да провери даден нов инструмент как работи, е да гледа видео как негов колега тества този инструмент. Понеже на пазара ежемесечно излизат нови модели, които качествено попълват функционалността на предишните модели, от особено значение е те да бъдат тествани в работна среда от майстори, които могат да си го позволят. За щастие такива хора има много по света и те не пазят информацията за себе си, ами публикуват видео клипове как изпробват нов винтоверт, как работят с потопяем циркуляр нов модел, показват новата пароструйка и как тя се справя с почистване в градска среда и т.н.

Най-добре е когато като майстори, които търсите да си закупите нов инструмент във вашето поприще, е да търсите информацията от най-популярните сайтове. За тях работят много различни майстори, които имат средствата да тестват множество инструменти от един вид и така да отличават тези, които отговарят на критериите за професионална техника, да посочват предимствата на едни инструменти пред други, да отчитат недостатъците, да сравняват цените и качеството, което получавате за конкретната цена.

Нека да погледнем в един обикновен пример, „тест-майсторите” вземат 5 модела  акумулаторни бормашини от различни марки и ги изследват за най-различни качества според тяхното представяне. Интересуват се от това, коя бормашина отговаря на показаните параметри; кой инструмент има най-добър и ергономичен дизайн, кой се представя най-добре по всички задачи, кой е най-добър за специфична работа. Така всеки майстор, който се интересува от конкретна марка и от конкретни параметри, може да прецени дали се е насочил към правилния инструмент.

 Разбира се, няма нищо по-добро от това, всеки сам да тества пожелания инструмент, за да види дали той  върши най-добре работата си по предназначение. Когато това е невъзможно и когато се интересувате от най-новата професионална техника на пазара, просто проверете в нета – те тестват за вас.