Управление на семейният бюджет

Повечето жени продължават да експериментират с управлението на семейните финансови активи, въпреки че от историческа гледна точка мъжете са тези, които управляват семейния бюджет. В днешно време обаче нещата не стоят така. Едно от последните проучвания на WingspanBank.com Financial Index сред 1000 мъже и жени потвърди тази тенденция. Всъщност изследването показа, че жените носят първостепенна отговорност за управлението на по-голямата част от финансовите активи на домакинството, включително плащането и проверяването на сметките, вземането на решение кога да се спестяват, да се инвестират пари или да се планира семейният бюджет.
Освен това жените проявяват двойно по-голяма готовност да носят титлата Главен финансов експерт в семейството. Други изследвания на WingspanBank.com Financial Index показват, че жените доминират над мъжете при управление на семейните сметки, преглеждане на сметките преди да ги платят, както и при самото им плащане, при избора на семейната банка, при управление на семейните спестявания и при планиране на семейния бюджет.
Тези данни не са кой знае какво сензационно откритие, имайки предвид факта, че в днешно време жените носят няколко дини под една мишница. Те са едновременно майки, служители, съпруги, управляват домакинството като цяло, и нещо, което мъжете не биха признали -те са първостепенните мениджъри на семейните финанси. Това разбира се не означава непременно, че дамите се справят добре с всичките си роли през цялото време. Това по-скоро показва, че те са изправени пред предизвикателството да управляват семейните пари – спестяването, харченето, инвестирането им, затова и имат нужда от достатъчно информация, която да им помогне да бъдат по-добри Главни финансови мениджъри в семейството.

Всичко това води до 10-те основни стъпки, които биха помогнали на всяка жена да се справя по-ефективно с управлението на финансите:

  1. Определете всички страхове и притеснения, които имате по отношение на управлението на финансите!
  2. Определете размера на средствата, които харчи семейството ви!
  3. Потърсете информация в Интернет за важните финансови въпроси, които ви пречат да управлявате средствата ефективно!
  4. Определете и оценете финансовото си състояние. Направете списък с всички приходи, активи, оправдани, фиксирани и променливи разходи, както и регулярните приходи!
  5. Определете целите и подгответе в писмен вид финансов план!
  6. Определете вида на инвестициите, които са най-подходящи за моментното ви състояние и настоящи цели!
  7. Определете размера на парите, които можете да спестите или инвестирате месечно!
  8. Обмислете разговор с професионален финансов анализатор. Проверете различни интернет сайтове, и се възползвайте от финансовите инструменти и калкулатори, които ще ви помогнат да анализирате финансовото си състояние към даден момент и да планирате бъдещото си!
  9. Създайте един реалистичен план, бюджет и източници на средства и се придържайте към него!
  10. Допускане на грешки – възможно е самите вие да допуснете грешка. Въпреки това поучете се както от собствените си, така и от грешките на другите, ще научите доста от тях!

Да рискуваш или не ?

Когато става въпрос за пари, винаги има добри и лоши новини при поемане на рискове. От историческа гледна точка, жените проявяват по-малка склонност към поемане на рискове от мъжете. Когато става въпрос за управление на финансите, нежната половина отделя много повече време и усилия в търсене на финансови възможности. Добрата новина е, че всички искаме да знаем къде отиват парите ни. Не до там добрите новини са, че често пренебрегваме възможностите за влагане на средствата в различни инвестиции, които биха могли да ни осигурят по-висока възвръщаемост в бъдеще.
Интернет създаде един богат източник на информация 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Използвайте го. Възползвайте се от удобството и лесното управлението на финансите онлайн и се присъединете към нарастващия ръст на потребителите, които спестяват време и пари с онлайн банкиране, инвестиране, спестяване, пазаруване, и събиране на финансова информация, която може да промени бъдещето ви. .