Металотърсачите са навсякъде около хората, където и да отидат. Те им гарантират  спокойствие. Хората отдавна са свикнали в съвременния свят, да бъдат проверявани с тези високотехнологични, компактни и дискретни металотърсачи, които осигуряват безопасност навсякъде – в магазините, моловете, клубовете, обществените сгради, кината и още много места. Те се използват, или като постоянен метод за надзор, или само при определени мероприятия и инициативи като футболни срещи, изложби, концерти и пр.

След нападението на търговския център през 2011 година в САЩ се предприемат усилени мерки за безопасност при пътуванията със самолет, така че, летищата са едно от местата, на които задължително се проверяват, както пътниците, така и техния личен багаж.

Системата за индуктивен баланс, която работи по теорията на магнетизма, е изобретен от немския физик Хайнрих Вилхелм Дав, много години преди изобретяването на металдетектора. Системата се състои от две електрически балансирани намотки, които ще станат небалансирани, когато срещнат метал. Използването на системата за индуктивен баланс в тези детектори направи тези новооткрити, но все още неусъвършенствани устройства по-мощни. Развитието на металдетектора, също получава силен тласък чрез развитието на представата за честотата на резонанса (BFO) от Чарлз Гарет. По-късно, откриването на транзистора подкрепя идеята за създаването на по-малки и по-леки детектори, които ще работят с относително по-малки батерии. Въпреки, че са по-малки, тези машини са много по-мощни, отколкото по-възрастните си предшественици. В следващите години, нарастващото търсене на това устройство се споделя от много компании.

Днес, металните детектори вече представляват компактни и сложни устройства. Тези напълно компютризирани джаджи използват интегрирана технологична схема, която позволява на потребителя да създаде особена чувствителност към даден метал, проследяване на скоростта, първокласни филтри и др. Модерните металотърсачи са на разположение с памет под формата на чип и съхраняват събраните данни за по-нататъшна употреба. От обемисти машини, детекторите за метал, са преминават през много тестове и модификации, за да се превърнат в ръчните устройства, които широко се използват в наши дни. Те определено имат дълъг път зад гърба си, за да се превърнат в оптимизирани и мощни устройства за проследяване на метали.