Младите семейства са най-жизнеутвърждаващите клетки в едно общество. Когато още в началото на съвместния живот младото семейство се изправи пред сериозни финансови проблеми, тогава започват и първите проблеми. Ето 7 стъпки за всяко младо семейство да има по-добро финансово здраве и да разполага с финансов ресурс за всичките си нужди.

Минете от една страна – разберете се за харчовете

Съвсем  нормално е в едно младо семейство, мъжът и жената да имат различни виждания за парите и тяхното изразходване. Затова е добре да седнат и да поговорят, за да се разберат за еднакъв критерии или поне да разберат нуждите на другия.  Не се стеснявайте да говорите за пари, оттам трябва да се започне изясняването.

Постоянно обсъждайте планове за бъдещето

Така ще бъдете винаги нащрек и в кондиция за вашите желания за развитие, но и за съвместен живот. Така по-лесно ще виждате какво е постижимо към даден момент и какво може да се направи за едно по-далечно бъдеще.

Финансов план написан на лист

Тази стъпка е много свързана с първата, защото след като се разберете и постигнете компромиси за някои неща,  можете да оформите финансов план, който да е написан като закон за семейството във всеки един момент.

Влизайте само в разумни и добре осмислени отношения с финансови институции

Проблемът не е в това, че може да се наложи да теглите кредит, а това, че може да не изберете най-подходящите условия, които ще навредят на семейния бюджет в близко бъдеще.

Изградете ритъм на живот, в който спестявате 20 процента от приходите си

Точно в това се състои уловката, понеже не може да стане от един път, но може да бъде поставено като цел. Така след време ще натрупате сметка, която може да ви трябва в извънредни ситуации.

Не жертвайте бъдещето си

Заради това, че в даден момент нещата не ви се получават, не значи, че не трябва да следвате идеите и мечтите си. Още повече, мислете и за пенсионна възраст, за когато ще е нужно да сте натрупали добра пенсия.

Бъдете внимателни с големите разходи

Къщата и колата са големите разходи чрез, които изтичат парите ви. Когато към тях добавите необмислени големи покупки, нещата могат бързо да загрубеят. Затова дръжте здраво юздите преди да закупите нещо, което ще коства много пари на семейния бюджет.