Германия е една от страните, които хиляди българи избират ежегодно, за да се преместят и установят. Но преди да организирате всички детайли около заминаването си е необходимо да се информирате дали е възможно да намерите работа и стабилен социален живот без добър немски език (в случай, че изпитвате затруднение с езика).

Прочетете повече по темата >>

Ето и някои трикове, които ще ви помогнат да подобрите немския си език за кратко време.

Много хора мислят, че немският език е един от най-трудните езици за учене. Но в действителност съществуват доста доказателства, които го правят значително по-лесен от много други езици.

Когато се стремите да подобрите немския си, трикът е да се съсредоточите върху онези аспекти на езика, които са лесни да се научат.

Например, немският език е лесен за изучаване, защото:

  • Няма специфични тоналности (като китайския и тайландския, например)
  • Няма сливане между думите (като при френския език)
  • По-голямата част от буквите са идентични на тези в английския език (за разлика от японския или корейския)
  • Няма наставки и предлози (както е в унгарския или турския език)
  • Няма струпвания от трудни за изказване съгласни (като в чешкия език)

Още едно доказателство, че немският език е лесен, е фактът че той е 100% фонетичен език. Това означава, че (с много малко изключения) думите се пишат точно както се произнасят. Идентично, когато чуете дума на немски, почти винаги можете да я напишете без особена трудност.

Друг важен момент е, че огромна част от немската граматика се препокрива с английската, тъй като и двата езика са част от германското семейство езици (Germanic family of languages). По-старите англосаксонски текстове са особено близки до немския език.

Най-лесният начин да усъвършенствате чужд език, когато живеете в страната, е да се хвърлите „на дълбоко“ и да се впуснете в по-сложни разговори с местни възможно най-скоро и да практикувате научените думи и фрази. Например, ако някой колега ви попита как е минал уикенда ви, вместо да отговаряте с „добре, благодаря“, опитайте се да добавите фрази и изрази на немски, като например: „уикендът ми мина страхотно, благодаря че попита. Започнах нова книга, която…….а как беше твоя уикенд?“ Дори и да допуснете граматична грешка – успокойте се, германците са изключително благодарни и щастливи, когато чужденците полагат усилия да говорят езика им.

Надяваме се, че сме били полезни!